Subnavigatie

Succes van Maggie's

In 1996 opent het eerste Maggie’s Center, ontworpen door Richard Murphy, op het terrein van het Western General Hospital in Edinburgh. Na twee jaar blijkt het centrum een groot succes te zijn en er is behoefte aan uitbreiding. In september 2000 wordt deze uitbreiding van Maggie’s Edinburgh, eveneens ontworpen door Richard Murphy, geopend door Maggie’s ambassadeur en BBC presentatrice Kirsty Wark. De tuinen die het gebouw omringen zijn ontworpen door Emma Keswick, een familielid van Maggie. Het tweede Maggie’s Center opent in oktober 2002 in Glasgow. In de jaren daarna volgen vele nieuwe centra. Inmiddels zijn er ongeveer 20 centra in meerdere landen, waaronder Schotland, Engeland, China en Japan. In diverse steden (Qatar, Barcelona, Melbourne) worden initiatieven ontwikkeld voor de oprichting van een Maggie’s Center. Nu dus ook in Groningen.

Schoolvoorbeeld
In het ‘National Cancer Survivorship Initiative Report 2013’ van het Engelse Ministerie van Volksgezondheid wordt de unieke benadering van Maggie’s ten opzichte van oncologische zorg als schoolvoorbeeld genoemd. Sinds 2000 wordt Maggie’s ook geprezen door het NHS Cancer Plan, NICE en de Cancer Reform Strategy.

 

" As soon as I entered it was a different world, a calm world. From that day on, I felt an affinity with the place."
- Gordon, Maggie's Dundee

Welbevinden
Niet alleen diverse instanties maar vooral ook degene voor wie Maggie’s bedoeld is zien het belang van de centra in. Maggie’s is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met kanker: patiënten, ex-patiënten én hun partners, familieleden, vrienden en bekenden. Het ondersteuningsprogramma van Maggie’s blijkt zowel het lichamelijke als het geestelijke welbevinden te vergroten. Bovendien blijkt in het Verenigd Koninkrijk, dat 99% van de bezoekers van Maggie’s de aangeboden hulp zinvol vond.

 

"The emotional trauma of cancer can be just as difficult as the physical effect. Maggie's Centres help in a way that is a natural extension of our clinical work. For our cancer patients what Maggie's does is vital."
- Prof. Bob Leonard, Chief of Service Medical Oncology

Blijf op de hoogte