Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maggie's

Waarom een Maggie's

1 op de 2 mensen in Nederland krijgt op enig moment de diagnose kanker. In 2023 werd bij 128.000 nieuwe patiënten kanker vastgesteld, 2.000 meer dan in 2022. De verwachting is dat deze cijfers de komende jaren blijven stijgen (bron: iknl.nl). 40% van deze patiënten maakt deel uit van de beroepsbevolking en is daarmee relatief jong. Ondanks dat steeds meer mensen kanker krijgen, zijn we steeds beter in staat om kanker te genezen. Kanker wordt een chronische ziekte. Dit houdt ook in dat de behoefte aan psychische, lichamelijke en praktische ondersteuning groeit.

De gevolgen van kanker hebben grote invloed op de kwaliteit van leven, niet alleen voor patiënten, maar ook voor hun naasten. Dit zowel tijdens de ziekteperiode als daarna. Iedereen kan ondersteuning gebruiken en Maggie’s biedt dit laagdrempelig aan. Denk hierbij aan emotionele ondersteuning, praktische ondersteuning, sociale ondersteuning, fysieke ondersteuning en ondersteuning van naasten en betrokkenen. Maggie’s geeft mensen de steun en handvaten om in hun oude ritme te komen en het leven weer te omarmen.

Het eerste Maggie’s Center van Nederland staat in Groningen, op het UMCG-terrein. Het centrum biedt een helende en huiselijke plek waar mensen die met kanker te maken hebben (gehad) samen met hun partners, familieleden en vrienden kosteloos terecht kunnen voor een integraal aanbod van psychosociale hulp en begeleiding, als aanvulling op de medische zorg.

Wat doet een Maggie's

Wanneer je geraakt wordt door kanker brengt dit angsten, klachten, vragen en allerlei soorten worstelingen met zich mee. In onze rustgevende, huiselijke en helende omgeving staan jouw behoeftes centraal; we luisteren, helpen, informeren, omarmen, verbinden en geven ruimte voor een lach en een traan; we helpen je om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen en het leven weer op te pakken.  Ook de mensen in jouw directe omgeving kunnen een beroep op ons doen. Te allen tijde kosteloos want wanneer je met kanker leeft moet psychosociale ondersteuning voor iedereen beschikbaar zijn, vinden wij bij Maggie’s.

Het aanbod van Maggie’s is onderverdeeld in programma’s aan de hand van vijf thema’s. Er is een ruime keuze aan activiteiten om mensen in alle leeftijden te ondersteunen, want bij elke levensfase horen immers andere vragen en behoeften. Voor meer informatie over ons aanbod klik hier.

"Above all what matters is not to lose the joy of living in the fear of dying."
- Maggie Keswick Jencks

Wat maakt Maggie's uniek

Kanker is steeds vaker een chronische aandoening. Een derde van de (ex)patiënten krijgt te maken met psychische klachten als gevolg van deze ziekte. Het doel van een Maggie’s Center is om mensen een luisterend oor, comfort en ondersteuning te bieden bij de onzekerheid die je kunt voelen wanneer je de diagnose kanker hebt gekregen. Maggie’s helpt je weer deel te nemen aan het leven met of na kanker. De combinatie van een laagdrempelige, relevante, persoonlijke en kosteloze aanpak met ondersteuning door professionals in een huiselijke en helende omgeving, maakt Maggie’s uniek.

De ondersteuning die Maggie’s biedt is laagdrempelig, er is geen sprake van verzekerde zorg, doorverwijzing, wachtlijst of een formeel traject. Iedereen, geraakt door kanker, kan gebruik maken van Maggie’s. Onze deur staat open van maandag tot vrijdag van 9-17 uur voor iedereen die Maggie’s nodig heeft. Kom gerust binnen, je bent welkom.

Maggie’s Center biedt psychosociale ondersteuning onder één dak, onder begeleiding van deskundige kanker supportspecialisten die betrouwbare kwaliteit bieden. Zo werkt Maggie’s Center met een professioneel vast team van kanker supportspecialisten, waaronder een gedragswetenschapper, maatschappelijk werker en oncologisch verpleegkundigen.

Maggie’s biedt voor onze bezoekers relevante en persoonlijke ondersteuning, op maat en in goede afstemming met de kanker supportspecialisten. We werken vraag gestuurd; waar heb jij als bezoeker behoefte aan en waar is ook vooral geen behoefte aan? Maggie’s vult dit niet voor je in, maar helpt je om jezelf te helpen, je weerbaarder te maken en stelt je weer in staat om kracht te ontwikkelen en te leren omgaan met je ziekte. Ook ondersteunt Maggie’s bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en doelen. Maggie’s helpt je de draad van het leven weer op te pakken.

Wie was Maggie?

In mei 1993 krijgt de Schotse schrijfster en tuinarchitect Maggie Keswick Jencks te horen dat ze (opnieuw) borstkanker heeft en nog twee tot drie maanden te leven heeft. Ze ondergaat een experimentele chemotherapiebehandeling en leeft uiteindelijk nog 18 maanden. Gedurende deze periode ontstaat het idee om een kankercentrum op te richten.

Samen met haar man, haar medisch team en haar oncologisch verpleegkundige Laura Lee (nu Maggie’s CEO in het Verenigd Konikrijk) werkt ze aan een nieuwe benadering van oncologische zorg. Goed geïnformeerd zijn over de medische behandeling, stress-reducerende strategieën, psychologische steun én de mogelijkheid om andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten te ontmoeten in een ontspannen huiselijke sfeer, zijn volgens Maggie cruciaal voor het welbevinden van een kankerpatiënt.

Maggie overleed in juli 1995. In november 1996 opende het eerste Maggie’s Center in Edinburgh zijn deuren en werden Maggie’s plannen realiteit. Sindsdien is het Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Trust uitgegroeid tot een inspirerende organisatie met maar liefst 28 Maggie’s Centers in het Verenigd Koninkrijk en locaties in Hongkong, Tokio en Barcelona. En ook in Groningen.

In het Verenigd Koninkrijk is Maggie’s een begrip en zeer gewaardeerd en gerespecteerd door professionals in de gezondheidszorg. En met reden, want de impact van de aangeboden hulp en ondersteuning is groot (PDF document). Uit de ervaringen van bezoekers van de Maggie’s Centers in Groot-Brittannië blijkt dat zij veel baat hebben bij de ondersteuning die geboden wordt. Het bezoeken van een Maggie’s Center, naast of na de reguliere behandeling in het ziekenhuis, leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven bij mensen met kanker.

Maggie beschrijft tijdens haar ziekteperiode haar persoonlijke ervaringen in het boekje: A view from the frontline.

Architectuur van gebouw en tuin

Architectuur vormt een belangrijk onderdeel van het concept van Maggie’s. Het doel is om een omgeving te creëren waarbij ook de architectuur bijdraagt aan het genezingsproces.

Samenwerking

Het draagvlak voor onze ambitie is groot vanuit overheden, provincies en gemeenten. Maggie’s gaat samenwerken met andere maatschappelijke, nationale en regionale organisaties waarbij het doel is om elkaar maximaal aan te vullen.

Het Maggie’s Center in Groningen is ondersteund door, en ontwikkeld naast het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het UMCG werkt samen met 18 noordelijke ziekenhuizen. Daarmee krijgt het Maggie’s Groningen een verzorgingsgebied ter grootte van de 4 noordelijke provincies. Het Maggie’s wordt gesteund door het Comprehensie Cancer Center van het UMCG (CCC-UMCG), directeur professor Hans Langendijk, tevens afdelingshoofd Radiotherapie en Bestuursvoorzitter CCC-UMCG. Het UMCG, het Martini Ziekenhuis en andere ketenpartners zullen de doelgroep attenderen op Maggie’s en Maggie’s verwijst door naar andere instanties waar nodig.

Maggie's internationaal

Stichting Maggie’s Centers Nederland is opgericht als affiliatie van de The Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust in het Verenigd Koninkrijk dat sinds 1996 met veel succes 28 locaties heeft geopend, in alle gevallen op toonaangevende locaties naast ziekenhuizen. Het eerste Maggie’s Center van Nederland maakt deel uit van een internationaal netwerk van Maggie’s. Zo zijn er naast het Verenigd Koninkrijk ook locaties in Hongkong, Tokio en Barcelona.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang actueel nieuws over Maggie’s

Steun ons

Ondersteun Maggie’s

Menu

Zoek
Sluit dit zoekvak.